Метрологічна служба на підприємстві: її значення та функції

Метрологічна служба на підприємстві: її значення та функції

Сучасні підприємства все частіше розглядають можливість створення або відновлення метрологічних служб, і це не дивно. Метрологічна служба є необхідною складовою для забезпечення якості продукції або послуг, конкурентоспроможності виробництва та зменшення витрат підприємств.

Функції метрологічної служби включають проведення внутрішнього аудиту щодо дотримання вимог законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності. Вона діє на основі положення, затвердженого керівником підприємства, відповідно до законодавства України.

Згідно із Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність», на підприємствах, що працюють у сфері законодавчо регульованої метрології, обов’язково утворюються метрологічні служби або призначаються особи, що відповідають за забезпечення єдності вимірювань.

Структура, функції, права та обов’язки метрологічних служб підприємств визначаються положеннями про такі служби, затвердженими керівниками організацій. Рекомендується користуватися Типовим положенням про метрологічні служби, затвердженим Міністерством економіки України.

Метрологічна служба може функціонувати централізовано або децентралізовано, залежно від структури. Централізована метрологічна служба передбачає виконання всіх функцій фахівцями, підпорядкованими головному метрологу. Децентралізована служба передбачає виконання функцій фахівцями різних підрозділів підприємства за методичним керівництвом головного метролога.

Крім базових функцій, метрологічна служба може проводити повірку засобів вимірювальної техніки, брати участь у перевірках випробувального обладнання, проводити метрологічну експертизу технічної документації, валідацію методик вимірювань та перевірку метрологічних характеристик нестандартизованих засобів вимірювальної техніки.

Таким чином, метрологічна служба є важливим елементом, який допомагає підприємствам забезпечити єдність вимірювань та досягти успіху на ринку.

Ми завжди на зв'язку з нашими клієнтами. Якщо у вас є будь-які запитання, потрібна консультація чи додаткова інформація, телефонуйте нам за номером +380993476639. Наші фахівці готові відповісти на всі ваші запитання.