Різниця між повіркою та калібруванням засобів вимірювальної техніки

Різниця між повіркою та калібруванням засобів вимірювальної техніки

Що таке калібрування і навіщо воно потрібне?

Почнемо з відповіді на друге питання. Калібрування електронних ваг будь-якого типу необхідне для отримання максимально точних результатів зважування. Це найважливіша операція обслуговування, без якої всі показники будуть лише приблизними.

Експлуатація невідкаліброваного обладнання – невиправданий ризик. Тут виникає два питання:

- Чи можна бути впевненими в точності обладнання, яке надходить від продавця;

- Як перевірити пристрій в процесі тривалої експлуатації. Адже з часом, в результаті природного зносу ваг і впливу зовнішніх факторів на тензометричні датчики (атмосферний вплив, надмірне навантаження, вібрації і т. д.) робочі властивості ваг погіршуються.

Періодичне калібрування торгових електронних ваг збільшує термін служби обладнання і дозволяє бути впевненим у точності результатів.

Отже, калібрування ваг – це процедура якісного порівняння результатів зважування із застосуванням об'єктів з еталонним вагою. Мається на увазі, що для контролю точності на платформу пристрою ставлять еталонні гирі потрібного калібру. Похибка визначається відповідно різниці між вимірюваним значенням, яке демонструється на дисплеї ваг) та істинним значенням (вагою еталонної гирі).

Калібрування, перевірка та сертифікати відповідності

Насамперед варто розібратися в тому, є чи калібрування електронних товарних ваг обов'язковою процедурою.

Калібрування ваг проводиться на етапах:

- виробництва з отриманням Сертифікатів відповідності дп "Укрметртестстандарт";

- продавцем перед відправкою покупцю;

- користувачем;

- регуляторними уповноваженими органами в процесі періодичної перевірки відповідності.

У першому і останньому випадку перевірка обладнання проводиться уповноваженими особами з наданням відповідної документації в порядку, встановленому законодавством України.

Продавець і користувач проводять калібрування на добровільних засадах. Так, наприклад, фахівці "Лабторг" завжди проводять калібрування електронних ваг перед відправкою покупцю для підтримання позитивної репутації та чесного співробітництва.

Калібрування обладнання у власника поділяється на:

- періодичну, здійснювану для контролю відповідності реальних метрологічних показників ваги заявленим у техпаспорті (проводять уповноважені служби);

- позачергову, необхідність якої викликана підозрою власника про некоректної роботи пристрою.

Увага: згідно із Законом України про користування засобами вимірювальної техніки у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в разі виявлення причин, що роблять ваги непридатним до використання, працівник зобов'язаний негайно припинити торговельні операції до усунення причин непридатності та проведення повірки.

Калібрування та регулювання

Деякі недосвідчені користувачі, які не знають, як налаштувати ваги грами, шукають відповідь у інструкції по калібруванню. Це є помилкою: терміни "налаштування" і "калібрування" ваг досить часто плутають. У той час як калібрування демонструє експлуатаційне поведінка ваг, то його регулювання коригує.

Регулювання ваг – це комплекс операцій, застосовуваних до ваговимірювальної системи для зміни показань таким чином, щоб вони максимально відповідали кількісними значеннями застосовуваних еталонів.

А перевести ваги з грамів на кілограми (якщо є така функція) можна натисканням відповідної клавіші на панелі управління.

Можна провести калібрування електронних товарних ваг самостійно

Що стосується складності операції, провести самостійну калібрування ваг цілком реально: цей процес детально описано у будь-інструкції з калібрування ваг в Інтернеті, в методичках і документації до обладнання.

Існує три методу калібрування:

- зовнішній: з допомогою еталонної гирі;

- внутрішній: деякі прогресивні моделі оснащені вбудованим еталоном для калібрування;

- автоматичний: моделі нового покоління наділені функцією самокалібрування без участі оператора.

У перших двох випадках потрібно знати як обнулити електронні ваги (вивести нульове значення) і провести інші операції для калібрування електронних ваг по двох точках – нульової маси і маси еталонної гирі. Всі ці операції здійснюються з допомогою кнопок на панелі управління згідно інструкції.

А тепер головне питання: чи можливо самому відкалібрувати обладнання, якщо це товарні ваги з максимальною межею зважування до 500 кг?

Якщо мова йде про калібрування першим спосіб – за допомогою окремих еталонних гир, то провести калібрування електронних ваг самостійно може і не вийти. Справа в тому, що для калібрування необхідні гирі, маса яких є ⅓ і половині максимальної допустимої ваги. Для ваги з межею зважування до 500 кг, вам потрібна еталонна гиря на 250 кг і можливість вивантажити її на платформу.

Таким чином, ми рекомендуємо, все ж, звертатися за допомогою в сервісні служби, які мають потрібним обладнанням. Так, наприклад, компанія "Лабторг" пропонує своїм клієнтам послугу калібрування ваг від 3 до 300 кг.